Wat is herbalanceren en waarom is het belangrijk?
Als je in meerdere fondsen belegt, kan het voorkomen dat het ene fonds beter presteert dan het andere, waardoor er scheefgroei ontstaat in je portefeuille. Dit los je op door te herbalanceren, wat inhoudt dat je de verdeling van je beleggingen aanpast. Bijvoorbeeld, als je een deel van je beleggingen in obligatiefondsen verkoopt en daarvoor beleggingen in aandelenfondsen aankoopt, dan noem je dat een herbalancering.
Voorbeeld van herbalanceren
Stel: je belegt in twee fondsen, met 60% in een aandelenfonds en 40% in een obligatiefonds. De koers van deze fondsen kan stijgen of dalen, waardoor je verdeling uit balans raakt. Als het aandelenfonds bijvoorbeeld veel harder stijgt dan het obligatiefonds, dan kan het zo zijn dat je op een gegeven moment 70% van je waarde in het aandelenfonds hebt belegd, en nog maar 30% in het obligatiefonds. Je neemt dan meer risico dan je oorspronkelijk wilde.
Het belang van herbalanceren
Door je vermogen te herbalanceren, zorg je ervoor dat je weer belegt volgens de oorspronkelijke verdeling. De scheefgroei van je beleggingen wordt rechtgetrokken en na het herbalanceren neem je weer het risico dat bij je doelstelling past.
Hoe werkt herbalanceren?
Als je in het voorbeeld van hierboven besluit om te herbalanceren, dan verkoop je bijvoorbeeld 10% van je aandelen in fonds 1 en koop je voor die 10% obligaties in fonds 2. Hierna is de verdeling weer 60% om 40% en is je fondsverdeling weer zoals vanouds. De balans in je vermogen is dan hersteld.
Automatisch herbalanceren
Je kunt op ieder moment je vermogen herbalanceren via je account. Daarnaast kun je ervoor kiezen om dit automatisch jaarlijks te doen. Zet je automatisch herbalanceren aan, dan wordt je vermogen ieder jaar geherbalanceerd op dezelfde datum als waarop de einddatum van je rekening valt.