Wat is valutarisico en hoe kun je het afdekken?

Aandelen en obligaties kunnen in verschillende valuta’s genoteerd zijn. Zo zijn aandelen in de Amerikaanse Dow Jones Index bijvoorbeeld in dollars genoteerd en Japanse aandelen in yen. Wanneer je in aandelen of obligaties belegt met een andere valuta dan de euro, loop je valutarisico. De wisselkoersen tussen valuta veranderen namelijk voortdurend.

Dit houdt in dat een daling van de vreemde valuta ervoor zorgt dat je na verkoop van je beleggingen minder euro’s terugkrijgt. Bij een stijging van de vreemde valuta krijg je juist meer. Je loopt dus eigenlijk dubbel risico: het risico van de aandelen/obligaties zelf en het valutarisico.

Valutarisico afdekken

We houden niet van onnodig risico. Deze voorzichtigheid zie je ook terug in onze beleggingsstrategie, waarbij we je zoveel mogelijk opties bieden om slim om te gaan met beleggingsrisico’s. Zo kun je in je account kiezen tussen een fonds met valutarisicoafdekking (hedged) en een fonds zonder (unhedged).

Hedged versus unhedged fondsen

Bij hedged fondsen wordt het valutarisico afgedekt. Dit zijn bijvoorbeeld fondsen die aandelen van over de hele wereld bevatten, genoteerd in dollars, yen en euro’s. Normaal gesproken zou je een valutarisico lopen met dergelijke beleggingen.

Omdat het valutarisico bij een hedged fonds afgedekt is, heb je geen last van wisselkoersschommelingen. Als de dollar bijvoorbeeld sterk daalt ten opzichte van de euro, merk je daar niets van in een hedged fonds, aangezien veel wereldwijde aandelen in dollars zijn genoteerd.

Bij een unhedged fonds wordt het valutarisico niet afgedekt. Dat betekent dat je wel de impact voelt als de dollar ineens veel minder waard wordt ten opzichte van de euro. Maar dit risico kan ook in je voordeel werken. Als de dollar in waarde stijgt ten opzichte van de euro, profiteer je daarvan als je belegt in een fonds dat grotendeels bestaat uit in dollars genoteerde aandelen.