Beleggen is een rationele bezigheid, toch? Je investeert je geld in degelijke bedrijven met een goed toekomstperspectief, spreidt je risico’s en belegt met een lange termijn visie. Maar de realiteit is weerbarstiger. Emoties spelen vaak een onbewuste, maar belangrijke rol bij onze beleggingsbeslissingen. In deze blogpost bespreken we de psychologie van beleggen en hoe emoties jouw rendement kunnen beïnvloeden.
Buro philip van den hurk helpt je graag om je emoties te herkennen en te beheersen, zodat je rationele beleggingsbeslissingen kunt nemen. We bespreken in deze blogpost de meest voorkomende emotionele valkuilen en geven tips om hiermee om te gaan.
De angst om te missen (FOMO)
Een bekende valkuil is de angst om te missen, ofwel FOMO. Je ziet anderen veel geld verdienen met een bepaalde belegging en je wilt niet achterblijven. Je stapt impulsief in, zonder goed onderzoek te doen naar de risico’s. Dit kan leiden tot flinke verliezen.
Tip: Laat je niet leiden door FOMO. Doe altijd je eigen onderzoek en beleg alleen in beleggingen die passen bij jouw risicoprofiel.
Overmoed
We hebben allemaal wel eens de neiging om te denken dat we meer weten dan de rest. Dit kan leiden tot overmoed bij het beleggen. Je denkt dat je de markt kunt verslaan en neemt risicovolle beleggingen die je niet aankan.
Tip: Wees realistisch over je eigen kennis en kunde. Beleg met een lange termijn visie en spreid je risico’s.
Gretigheid
Gretigheid is de neiging om te snel te willen winnen. Je belegt met het doel om snel rijk te worden en neemt daarom grote risico’s. Dit kan leiden tot paniekverkopen wanneer de markt tegenzit.
Tip: Geduld is een schone zaak. Beleggen is een lange termijn spel. Blijf kalm wanneer de markt tegenzit en focus op je lange termijn doelen.
Bevestigingsdrang
We omringen ons graag met mensen die onze mening bevestigen. Dit kan leiden tot tunnelvisie bij het beleggen. Je zoekt alleen informatie die jouw eigen mening bevestigt en negeert tegenstrijdige informatie.
Tip: Sta open voor verschillende perspectieven. Lees boeken en blogs over beleggen en praat met andere beleggers.
Verliesaversie
Wees eerlijk: verliezen vinden we allemaal vervelend. Maar verliezen horen nu eenmaal bij beleggen. Verliesaversie kan leiden tot irrationeel gedrag, zoals te lang vasthouden aan een verlieslatende belegging.
Tip: Accepteer dat verliezen onvermijdelijk zijn. Stel een stop-loss order in om je te beschermen tegen grote verliezen.
De psychologie van beleggen is complex. Emoties kunnen ons op het verkeerde been zetten en leiden tot slechte beleggingsbeslissingen. Buro philip van den hurk helpt je om je emoties te herkennen en te beheersen, zodat je rationele beleggingsbeslissingen kunt nemen.
We bespreken graag jouw persoonlijke beleggingssituatie en helpen je om een beleggingsplan op te stellen dat past bij jouw risicoprofiel en jouw doelstellingen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.