Een erfenis, wat nu?

Ineens heb je meer vermogen, misschien wel meer dan gedacht. Wat doe je daar mee, of beter, wat kan je ermee?

Bij het ontvangen van een erfenis komt er vaak een combinatie van emoties en financiële verantwoordelijkheid op je pad. Hoewel een erfenis voortkomt uit een droevige gebeurtenis, biedt het ook een kans om na te denken over je toekomst en de beste manier om dit vermogen daarvoor in te zetten. Of je nu de erfenis wilt gebruiken voor directe doeleinden of het wilt laten groeien als spaarpotje voor later, zoals je pensioen, er zijn verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk om met zorg en verstand van zaken keuzes te maken, want er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan de verschillende opties.

4. Een combinatie van sparen en beleggen
Een verstandige aanpak kan zijn om een deel van de erfenis op een spaarrekening te zetten en een deel te beleggen. Hiermee creëer je een balans tussen zekerheid en de mogelijkheid tot groei.

Voordelen:

  • Veiligheid én groei: Door een deel van je vermogen veilig te stellen op een spaarrekening, heb je een buffer voor onverwachte kosten, terwijl je met de beleggingen kunt profiteren van potentieel hogere rendementen.
  • Flexibiliteit: Je kunt in de toekomst besluiten om meer te beleggen als je financiële situatie het toelaat, of juist om beleggingen te verkopen als je dat nodig vindt.

Nadelen:

  • Complexiteit: Het beheren van zowel een spaarrekening als beleggingen kan complexer zijn en vereist vaak meer planning en begeleiding.
  • Kosten: Bij beleggen kunnen er beheerkosten of transactiekosten ontstaan, wat ten koste kan gaan van je rendement.


5. Erfenis gebruiken voor pensioenopbouw
Voor wie nog een aantal jaren van pensioen verwijderd is, kan het verstandig zijn om de erfenis te gebruiken voor pensioenopbouw. Dit kan via banksparen, beleggen in pensioenfondsen, of lijfrenteproducten.

Voordelen:

  • Fiscale voordelen: Bij bepaalde pensioenproducten kun je profiteren van fiscale voordelen, zoals het uitstellen van belasting over het vermogen tot het moment dat je met pensioen gaat.
  • Gericht op lange termijn: Pensioenopbouw is een lange termijn strategie, wat goed past bij het idee om vermogen voor de toekomst veilig te stellen.

Nadelen:

  • Beperkte toegang tot vermogen: Afhankelijk van het product kan je geld vastzitten tot aan je pensioen, wat minder flexibel is voor andere financiële doelen.
  • Complexiteit: Pensioenproducten kunnen ingewikkeld zijn en vereisen vaak een goed begrip van de fiscale en juridische gevolgen.


6. Educatie en persoonlijke ontwikkeling

Voordelen:

  • Verbeterde carrièrekansen: Investeren in opleiding kan leiden tot hogere inkomens.
  • Persoonlijke groei: Nieuwe vaardigheden en kennis verrijken uw leven.
  • Netwerkmogelijkheden: Opleidingen bieden kansen om professionele contacten te leggen.

Nadelen:

  • Kosten: Onderwijs kan duur zijn.
  • Tijdsinvestering: Studeren vergt tijd die elders besteed had kunnen worden.
  • Geen garantie op rendement: Een hogere opleiding leidt niet altijd tot betere baanperspectieven.

Gratis advies?

Het is belangrijk om na te denken over de manier waarop je een erfenis het beste kunt inzetten voor jouw persoonlijke situatie. Iedereen heeft andere doelen en risicobereidheid. Een goede balans tussen zekerheid (zoals sparen) en potentieel voor groei (zoals beleggen) kan vaak de beste strategie zijn. Bespreek je plannen ook altijd met een financieel adviseur om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke fiscale of juridische aspecten over het hoofd ziet. Een erfenis kan, mits goed beheerd, niet alleen een manier zijn om het verleden te eren, maar ook een solide basis vormen voor je financiële toekomst. Wij staan uiteraard klaar met een gratis advies gesprek.

Benieuwd wat wij voor je kunnen doen?

Met zo'n zestig collega's op twee locaties zijn we nooit ver weg. Alle adviseurs zijn als financieel planner opgeleid en begrijpen als geen ander hoe belangrijk het is om vermogen in het groter geheel te zien.